Interjú a magyar nyelvről oktatónkkal, Jánk Istvánnal

Jánk István

A Magyar Nyelvészeti Tanszék adjunktusát, dr. Jánk Istvánt wmn.hu riportere kérdezte a magyar nyelv helyzetéről, a nyelv változásáról, emotikonokról, Reisz Andrásról és sok más nyelvi kérdésről.

A D. Tóth Kriszta által alapított kulturális lap, a wmn.hu ezúttal egyetemünk oktatójával, dr. Jánk Istvánnal készített riportot. Kocsis Noémi a magyar nyelvről, annak változásáról és iskolai vonatkozásairól faggatta nyelvész kollégánkat. Szó volt többek között arról, hogy a jó beszélőkével rendelkező emberek valóban jobban boldogulnak-e az életben, és ha igen, mi ennek a magyarázata. Felmerült kérdésként, hogy mekkora értéket képvisel ma nyelvjárásban beszélni, valamint hogy egyáltalán mi mennyire értékes számunkra egy-egy dialektus. Beszélhetünk-e még például szegedi ö-zésről, és ha igen, hol, kiknél? Továbbá szó esett az emojik nyelvalakító hatásáról, rövidítésekről, Reisz Andrásról, szociokulturális tényezőkről és pedagógiai vélekedésekről.

A cikk itt érhető el teljes egészében:

https://wmn.hu/ugy/53321-a-magyar-nyelv-koszoni-nem-romlik--a-nyelvjarastol-az-emotikonig?fbclid=IwAR2a259nFtBJPXUKd9d1RAqtJO7DpdW8SudAYZk8KkpSKRc1ZtjX4QAdbC4